Послуги
UA
ENRU

Звітність КІК: підсумки за 2023 рік та важливі нагадування

Упродовж першого кварталу 2023 року Державна податкова служба України прийняла 389 скорочених та 285 повних Звітів про контрольовані іноземні компанії. Переважно Звіти стосувались іноземних компаній Польщі, США, Кіпру, Естонії, Великої Британії та Чехії. Загалом у 2023 році за звітний 2022 рік відзвітувало 209 контролерів.

Зазначимо, якщо Звіт було подано у скороченій формі, необхідно подати повний Звіт до закінчення календарного року, наступного за звітним роком. У випадку збільшення оподатковуваного доходу контрольованої іноземної компанії до кінця такого року, особа зобов'язана подати уточнюючу річну декларацію про майновий стан та доходи.

Важливо  також нагадати, що Звіт повинен бути поданий для кожної контрольованої іноземної компанії окремо.

Для цілей оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії (КІК) звітний період визначено календарним роком або іншим періодом, що завершується протягом календарного року.

У звіті за 2022 рік, який є першим ріком звітування для КІК, контролюючим особам надається перехідний період для подання звітів разом із річною декларацією про майновий стан та доходи або податковою декларацією з податку на прибуток підприємств у 2024 році.

Згідно з пільговими строками Звітність КІК подається:

  • Для фізосіб - до 1 травня 2024 року для Звітів за результатами 2022-2023 років.
  • Для юросіб - до 1 березня 2024 року для Звітів за результатами 2022-2023 років.

Звіти подаються у електронній формі для кожної компанії окремо через вебпортал ДПС.

Особливу увагу слід приділити додаванню до Звіту завірених копій фінансової звітності КІК, які підтверджують розмір прибутку за звітний рік. Такі копії можуть бути представлені із річною декларацією за наступний звітний період, якщо терміни їх підготовки у юрисдикції КІК дозволяють це зробити пізніше граничних строків подання декларацій.

Не виконання правил КІК, зокрема неподання Звіту або його несвоєчасне подання, може призвести до суттєвих штрафів. Накладення штрафу за неподання Звіту становить 100 розмірів прожиткових мінімумів для працездатної особи (268 400,00 грн у 2023 році).

Несвоєчасне подання Звіту може призвести до штрафу у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму за кожен календарний день прострочення (не більше 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, 134 200,00 грн у 2023 році).

Важливо відзначити, що штрафні санкції та пені за порушення вимог статті 392 Кодексу не застосовуються за результатами 2022-2023 звітних років.

 Для консультації з питань КІК звертайтесь до наших спеціалістів.

Україна | 15.11.23
Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Попередня Швейцарія та США погодили двосторонній обмін податковою інформацією
13 листопада 2023 року Швейцарія та США вирішили перейти на новий рівень співпраці, поглибивши свої зв'язки через автообмін податковою інформацією.
Наступна Сінгапур посилює контроль за номіналами компаній
Новий законопроект запроваджує обов'язкову реєстрацію всіх компаній та фізичних осіб, які надають послуги корпоративного секретаря як у країні, так і
Компанія в Гонконзі
від 2500$
Рахунок на Кіпрі
від 1200€
Компанія в Естонії
2200€
Рахунок у Ліхтенштейні
1000€
Компанія у Швейцарії
25000 CHF
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити