Послуги
UA
ENRU

Як оподатковуються закордонні доходи українців?

ДПС України роз’яснила як будуть оподатковуватись доходи українських резидентів, які отримані за межами країни.

Зокрема, податкова нагадує, що чинне законодавство дозволяє резидентам України відкривати рахунки в іноземних банках чи платіжних системах.  В той же час, для фінансових операцій, здійснених суб'єктами господарювання, пов’язаних з експортом послуг чи товарів, кошти мають бути зараховані на український рахунок резидента.

Згідно з Податкового Кодексу, доходами підприємця (ФОП) - є дохід, отриманий протягом звітного періоду, у будь-якій формі: грошовій, нематеріальній. Сюди враховуються усі як готівкові кошти, так і безготівкові, отримані на рахунки.  Не входять до такого доходу усі пасивні активи: проценти, дивіденди, пільги, гранти, субсидії, страхові виплати, прибуток від продажу особистого майна.

На кінець звітного року, усі доходи перераховуються на офіційну валюту гривню і враховуються до офіційного доходу. Перерахунок з іноземної валюти здійснюється за курсом НБУ на день отримання іноземного доходу (дату зарахування коштів).

Проте, зауважує податкова, якщо доходи, які отримані за іноземними контрактами зараховані на рахунки відкриті у платіжних системах (WISE/REVOLUT/PAYONEER), а не на валютні українські рахунки, то такі кошти будуть оподатковані як особистий дохід, а не дохід від ФОП.

Відповідно, такі доходи будуть оподатковані податком на доходи фізичних осіб (18%) та військовим збором (1,5%).

Таким чином, індивідуальні доходи з-за кордону включаються до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід та оподатковуються на загальних підставах.

Звертаємо увагу, що НБУ наділена правом визначати які перекази за допомогою сервісів WISE/REVOLUT/PAYONEER відносяться до грошових розрахунків.

Україна | 16.05.23
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Попередня Чеські банки слідом за Кіпром закривають рахунки росіян та білорусів
Дедалі більше європейських банків відмовляються працювати з клієнтами громадянами росії та Білорусії. Цього разу провідні чеські банки Creditas, UniCredit Bank
Наступна Чехія планує підвищити податки та скасувати податкові пільги
Чехія планує поновлювати економіку країни, усунувши дефіцит державного бюджету за рахунок підвищення податків. Так, метою податкової реформи є скорочення дефіциту
Компанія в Гонконзі
від 2500$
Компанія в Канаді
від 1950$
Компанія в Естонії
2200€
Рахунок у платіжній системі
від 500€
Компанія у Швейцарії
25000 CHF
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити