Послуги
UA
ENRU

ДПС відзвітувала по повідомленням КІК

Відповідно до звіту ДПС, за період починаючи з січня 2022 року до листопада 2023 року надійшло 6721 повідомлення від Контролюючих іноземних компаній (КІК), з них 6430 від фізичних осіб та 291 від юридичних осіб.

Також підзвітними фінансовими установами та іншими державними органами згідно нових вимог було надіслано 9881 повідомлення до ДПС про володіння українськими особами часткою в іноземній юридичній особі. Ці повідомлення вказують на те, що банки тепер повинні надсилати повідомлення навіть за одну акцію, яка може бути викуплена українцем через банк.

Зокрема, повідомлення КІК стосувалися наступних країн, в яких контролери КІК набували або втрачали контроль:

  • Польща – 33 %
  • Велика Британія – 15 %
  • США – 13 %
  • Кіпр – 11 %
  • Естонія – 7 %
  • Інші 72 країни – 21 %

Польща: релокація бізнесу

Найбільшою країною-реципієнтом КІК у 2022 році стала Польща. За даними ДПС, 33% КІК, контрольовані українськими фізичними та юридичними особами, зареєстровані саме в Польщі.

Цей тренд пояснюється, в першу чергу, релокацією українського бізнесу до Польщі. За останні два роки до цієї країни переїхали десятки українських компаній, зокрема, такі лідери IT-сектору, як EPAM Systems, SoftServe та Ciklum.

США: ринок капіталу для ІТ стартапів

США залишаються однією з найпопулярніших країн для реєстрації КІК. У 2022 році в США було зареєстровано 13% усіх КІК, контрольованих українськими фізичними та юридичними особами.

Це пояснюється, в першу чергу, розвиненим ринком капіталу для ІТ стартапів. США – це одна з країн світу, де найлегше отримати фінансування для розвитку ІТ-проекту.

Велика Британія, Кіпр та Естонія: податкові переваги

Велика Британія, Кіпр та Естонія – це країни, які пропонують пільгові податкові умови для власників КІК. У 2022 році в цих країнах було зареєстровано 33% усіх КІК, контрольованих українськими фізичними та юридичними особами.

В свою чергу, Велика Британія пропонує пільгову ставку податку на прибуток для КІК, яка становить 19%,  Кіпр - 12,5%, а Естонія - 0% на нерозподілений прибуток.

Якщо вам потрібен супровід у відкритті бізнесу за кордоном  чи допомога з дотриманням вимог КІК, звертайтесь до наших юристів.

Україна | 07.11.23
Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Попередня Сінгапур посилює контроль за номіналами компаній
Новий законопроект запроваджує обов'язкову реєстрацію всіх компаній та фізичних осіб, які надають послуги корпоративного секретаря як у країні, так і
Наступна Директива ЄС щодо мінімального сабстенсу під загрозою
Плани Європейського Союзу щодо запровадження Директиви боротьби з компаніями-оболонками, призначеної для боротьби з податковими ухиленнями, виявляються під загрозою, оскільки деякі
Компанія в ОАЕ
від 4200$
Рахунок у Латвії
від 1000€
Компанія на Кіпрі
від 2500€
Рахунок на Кіпрі
від 1200€
Компанія в Гонконзі
від 2500$
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити