Послуги
UA
ENRU

ЄС прийняв нову директиву щодо боротьби з відмиванням грошей

Рада міністрів Європейського Союзу затвердила новий Регламент та Директиву ЄС щодо боротьби з відмиванням грошей (AML), які почнуть діяти з середини 2027 року, замінюючи більшість існуючих національних режимів AML у країнах-членах ЄС.

З 2028 року приватні підприємства в ЄС будуть під наглядом нового Європейського наглядового органу (European Supervisory Authority, ESA), який розташовуватиметься у Франкфурті. Новий законодавчий пакет безпосередньо набирає чинності в державах-членах ЄС без необхідності перенесення до національного законодавства, вперше забезпечуючи вичерпну гармонізацію правил AML на всій території ЄС.

Ключові положення нової директиви:

  1. Організація компетентних органів: Директива встановлює загальні правила для співробітництва підрозділів фінансової розвідки та наглядових органів у ЄС, покращуючи обмін інформацією та заходи проти підозрілої фінансової діяльності.
  2. Повноваження ESA: Новий наглядовий орган матиме прямі та непрямі повноваження нагляду за суб'єктами фінансового сектора з високим ризиком, включаючи право накладати фінансові санкції за серйозні та систематичні порушення.
  3. Розширення на криптовалюти та інші сектори: AML-правила поширюватимуться на значну частину криптовалютного сектора, а також на торговців предметами розкоші, футбольні клуби та агентів. Професійні футбольні клуби вищого рівня будуть зобов'язані перевіряти особи своїх клієнтів та повідомляти про підозрілі операції.
  4. Обмеження готівкових платежів та розкриття інформації: Встановлюється ліміт на готівку в розмірі 10 000 EUR, посилюються вимоги до належної обачності, регулюється збір та розкриття інформації про бенефіціарів. Журналісти, організації громадянського суспільства та інші заінтересовані особи отримають негайний та вільний доступ до інформації про бенефіціарну власність.
  5. Централізовані реєстри банківських рахунків: Держави-члени повинні створити централізовані реєстри банківських рахунків, надаючи доступ до цієї інформації фінансовій розвідці та національним правоохоронним органам через єдину точку доступу.
  6. Обхід санкцій: Директива передбачає заходи щодо запобігання обходу фінансових санкцій та пильності щодо осіб з активами понад 50 000 000 EUR.

На впровадження окремих положень директиви у держав-членів ЄС буде два роки, а на інші -три роки. Хоча національні уряди збережуть обмежені повноваження щодо прийняття власних, суворіших правил AML, нове законодавство суттєво уніфікує підхід до боротьби з відмиванням грошей на всій території ЄС.

Світ | 10.06.24
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Попередня США - беззаперечний лідер у глобальному рейтингу стартап-екосистем за 2024 рік
Сполучені Штати Америки зберігають свою домінуючу позицію в глобальному рейтингу стартап-екосистем, посідаючи перше місце у Global Startup Ecosystem Index 2024.
Наступна Туреччина залишить список ФАТФ
Туреччина знаходиться на порозі виключення із "сірого списку" Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF). Це рішення може
Компанія в ОАЕ
від 4200$
Рахунок у Швейцарії
від 1000€
Компанія на Мальті
від 3500€
Рахунок в Угорщині
2500€
Компанія в Англії
від 950€
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити