Послуги
UA
ENRU

Директива ЄС щодо мінімального сабстенсу під загрозою

Плани Європейського Союзу щодо запровадження Директиви боротьби з компаніями-оболонками, призначеної для боротьби з податковими ухиленнями, виявляються під загрозою, оскільки деякі держави-члени висловлюють опір прийняттю цього документа.

Директива, яка є третім переглядом Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD), була запропонована в грудні 2021 року, але її прийняття стало невизначеним через розбіжності щодо низки важливих питань. Відповідно раніше анонсовані терміни її застосування з 2024 року відкладаються.

Проект спрямований на запобігання використанню компаніями-оболонками ухилення від сплати податків та включає мінімальні вимоги для холдингових компаній у ЄС, а також передбачає каральні заходи для тих, хто не відповідає встановленим стандартам. Незважаючи на початкові плани ухвалити Директиву до липня 2023 року, держави-члени ЄС не досягли угоди щодо низки критеріїв, таких як сабстенс та податкові наслідки.

Обговорення в Раді Європейського Союзу продовжуються, і в ході дебатів було запропоновано різні компромісні варіанти. Однак доповідь Ради міністрів фінансів ЄС вказує на необхідність подальших обговорень для знаходження прийнятного компромісу, який зменшив би адміністративне навантаження для платників податків та податкових органів.

На початку 2023 року Європарламент ускладнив процес узгодження, вніс поправки, що розширюють сферу дії Директиви на більшу кількість компаній. Однак мінімальні рівні сабстенсу, що встановлюються нині, виявилися менш суворими. Зокрема, вони передбачають обов'язкову наявність резидентного директора, приміщення в країні реєстрації (допускається спільне використання з асоційованими особами) та банківський рахунок у країні-члені ЄС. Ситуація ускладнюється неоднозначністю щодо остаточного тексту, оскільки переговори продовжуються, і держави-члени прагнуть досягти консенсусу, проте коли він знайдеться невідомо.

Світ | 06.11.23
Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Попередня ДПС відзвітувала по повідомленням КІК
Відповідно до звіту ДПС, за період починаючи з січня 2022 року до листопада 2023 року надійшло 6721 повідомлення від Контролюючих
Наступна Оновлено сірий список ФАТФ 2023
ФАТФ оновив список країн під посиленим моніторингом, додавши Болгарію та виключивши зі списку Албанію, Кайманові острови, Йорданію та Панаму після
Компанія в Англії
від 950€
Рахунок на Кіпрі
від 1200€
Компанія на Мальті
від 3500€
Рахунок у Швейцарії
від 1000€
Компанія у США
1500$
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити