Послуги
UA
ENRU

Україна планує запровадити стандарти CRS у 2023 році

Україна готується приєднатися до міжнародного стандарту обміну фінансовою інформацією щодо банківських рахунків. У рамках підготовки до цього процесу у серпні 2022 року Державна податкова служба України стала учасницею Багатосторонньої угоди компетентних органів щодо автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки, а 19 жовтня Кабінет Міністрів подав відповідний законопроект №8121 до Верховної Ради. За попереднім планом, Закон ухвалять до кінця 2022 року, а сам CRS обмін розпочнеться у 2024 році.

ЩО ТАКЕ CRS?

CRS або Common Reporting Standard – це єдиний міжнародний стандарт автоматичного обміну даними про фінансові рахунки між державами. Такий обмін називається автоматичним, оскільки компетентні податкові органи не повинні робити жодних спеціальних запитів на отримання інформації. Єдиною умовою є наявність відповідного договору між партнерами. В даному випадку між Україною та іншими державами, учасниками CRS. Обмін фінансовою інформацією здійснюється на щорічній основі.

Основне завдання даної процедури полягає у зборі інформації про діяльність фізичних осіб за індивідуальними рахунками та корпоративними рахунками компаній, трастів та приватних фондів, що передається в країну резиденства власника рахунку.

За допомогою отримання інформації з-за кордону країни учасники автообміну виявляють приховані (незадекларовані) доходи своїх резидентів та піддають їх оподаткуванню.

ЯКІ КРАЇНИ БЕРУТЬ УЧАСТЬ В ОБМІНІ CRS?

Для того, щоб країна почала ділитися інформацією про рахунки нерезидентів, юрисдикція має приєднатися до міжнародної системи автоматичного обміну CRS та підписати двосторонні угоди про автообмін із кожним партнером.

На даний момент до стандарту приєдналося понад 110 країн, у тому числі країни ЄС, Швейцарія, Великобританія та багато офшорних юрисдикцій. Але існують країни, які досі не пов'язали себе юридичними зобов'язаннями щодо надання банківських даних податковим органам інших країн: США, Чорногорія, Сербія, Грузія, Македонія, Вірменія, Білорусь.

Після повноцінного впровадження Україною стандарту CRS буде опубліковано перелік країн-партнерів, з якими Україна щорічно обмінюватиметься фінансовою інформацією.

ЯКА ІНФОРМАЦІЯ БУДЕ ПЕРЕДАВАТИСЯ?

Відповідно до правил CRS, збирати та передавати своїй владі інформацію про фінансові рахунки для подальшого міжнародного обміну мають усі фінансові установи, які здійснюють діяльність на території країн-учасниць.

Фінансовий рахунок – рахунок, відкритий фінансовим агентом або договір, укладений фінансовим агентом. Сюди законодавець відносить банківські рахунки, платіжні рахунки, рахунки цінних паперів, інші види рахунків, договори, відповідні критеріям, визначеним Угодою FATCA і/або Багатостороннім угодою CRS.

У рамках автоматичного обміну передаватиметься така інформація про рахунок нерезидента:

- країна відкриття рахунку;

- назва банку;

- номер та тип рахунку;

- залишок на рахунку на 31 грудня кожного року;

- дохід від банку (вартість портфеля цінних паперів, дохідність від відсотків, дивідендів);

- дані про контролюючу особу компанії (код країни, ІПН, ПІБ, дата народження, адреса проживання).

Дані є конфіденційними та не розкриваються третім особам.

КОГО СТОСУЄТЬСЯ АВТООБМІН?

Нові правила автообміну стосуватимуться насамперед юридичних осіб, які здійснюють зовнішньоекономічні операції, та нерезидентів, які мають стійкий економічний зв'язок з Україною.

Усі українці та українські компанії, які мають рахунки за кордоном (у країнах учасниках CRS) також потрапляють під автоматичний обмін інформацією та дані про їхні рахунки будуть відомі українській податковій за допомогою передачі інформації від податкових органів зарубіжних країн-партнерів.

У свою чергу, CRS зобов'язує усі українські фінансові установи збирати та передавати до Державної податкової служби України інформацію про рахунки нерезидентів.

Після початку роботи системи автоматичного обміну інформацією податкові органи України отримають доступ не тільки до відомостей про українців-власників іноземних компаній, але їм також буде доступна інформація, яка раніше була банківською таємницею: номери рахунків КІК в іноземних банках, доходи від активної та пасивної діяльності, залишки коштів на рахунках тощо.

ТЕРМІНИ ВПРОВАДЖЕННЯ CRS

На сьогоднішній день немає однозначних термінів запуску автообміну, оскільки ще не ухвалено Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки». Але якщо спиратися на дорожню карту від профільного Міністерства, прийняття цього документа Верховною Радою України планується у листопаді 2022 року.

Згідно з опублікованим проектом, впровадження автообміну заплановано на наступні дати:

1 січня 2023 – фінансові установи повинні розпочати процедури належної перевірки рахунків своїх клієнтів.

Липень 2024 – перше подання звітів фінансовими установами про підзвітні рахунки. Звіти надаються за 2023 рік.

Вересень 2024 – перший для України обмін даними за 2023 рік із юрисдикціями-партнерами в рамках автоматичного обміну інформацією (AEOI) за стандартом СRS.

Важливо, якщо до 1 січня 2023 року не буде скасовано правового режиму військового стану в Україні, всі терміни буде перенесено!

НОВІ ВИМОГИ І ПОЛОЖЕННЯ

Зареєстрованим у ВР законопроектом №8121 передбачається запровадити 2 стандарти обміну фінансовою інформацією:

1) Загальний стандарт звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки (CRS);

2) Стандарт з обміну інформацією на запит (EOIR).

У рамках законодавчих змін будуть введені такі вимоги:

- фінансові установи зобов'язуються застосовувати розширений due diligence (комплексну перевірку) всіх фінансових рахунків та зберігати відповідну документацію не менше 5 років;

- до Податкового кодексу України запроваджується термін “партнерство” - об'єднання двох або більше осіб, утворене за законодавством іноземної юрисдикції на підставі або відповідно до договору для ведення діяльності з метою отримання прибутку або досягнення іншої спільної мети;

- резиденти України, які надають послуги з управління або адміністрування іноземними трастами, будуть зобов'язані інформувати органи ДПС про укладення відповідних договорів, зберігати на території України та надавати на запит документи про структуру власності, кінцевих бенефіціарних власників, первинні документи та окрему фінансову звітність про діяльність іноземних трастів;

- іноземні компанії з місцем ефективного управління в Україні та нерезиденти, які ведуть в Україні діяльність як постійне представництво, зобов'язані розкривати контролюючим органам інформацію про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників.

За порушення або некоректне виконання цих вимог будуть застосовані штрафні санкції.

Впровадження в Україні міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки дозволить підвищити міжнародну прозорість та посилить податкову справедливість.

Наші спеціалісти проводять індивідуальні консультації з CRS обміну та надають найактуальнішу інформацію щодо подальших дій, звертайтеся!

16.11.22
Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Компанія у Швейцарії
25000 CHF
Рахунок у Швейцарії
від 1000€
Компанія на Мальті
від 3500€
Рахунок у Латвії
від 1000€
Компанія на Кіпрі
від 2500€
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити