Послуги
UA
ENRU

Сербія спростила отримання дозволу на проживання та роботу

Парламент Сербії схвалив поправки до законів про іноземців та їх працевлаштування, які дозволять видавати дозвіл на проживання в країні одночасно з дозволом на роботу. Це має допомогти залучити на роботу більше кваліфікованих іноземців, які хочуть переїхати до Сербії.

Згідно з поправками, документ називатиметься «єдиним дозволом» (jedinstvena dozvola). Максимальний термін дії дозволу на проживання буде збільшено до трьох років з поточного року. Крім того, іноземець зможе отримати постійну посвідку на проживання в Сербії через три роки проживання замість нинішніх п'яти.

Отримати «єдиний дозвіл» громадяни зможуть у МВС: це має спростити процес як для працівників, так і роботодавців. Крім того, подати документи на такий дозвіл зможуть і самозайняті особи через єдиний сербський портал.

Також, згідно з поправками, візи для в'їзду до Сербії видаватимуться в електронній формі: це полегшить в'їзд громадян тих країн, де Сербія не має дипломатичних представництв. Відповідно до поправок до закону про громадянство, буде спрощено реєстрацію в реєстрі громадян, і іноземець зможе податись на громадянство через три роки після постійного проживання в Сербії (зараз — п'ять років).

За перші шість місяців 2023 року Сербія видала іноземцям 24 785 дозволів на роботу - на 1000 більше, ніж за весь 2021 рік. У 2022 році було видано 35 168 дозволів. Більшість іноземних робітників приїжджають з Китаю, росії, Туреччини, Індії, Куби, білорусії, України та Непалу.

У 2022 році до Сербії прибуло більше співробітників сфери IT, ніж робітників сфери будівництва. Міністр праці Сербії Нікола Селакович заявив, що минулого року до країни приїхали 2529 програмістів і 2787 IT-фахівців — більше, ніж арматурників, теслярів та мулярів разом узятих. Він упевнений, що приплив закордонних IT-фахівців прискорить зростання індустрії в Сербії.

28.07.23
Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Попередня Bank of Cyprus та Hellenic Bank успішно пройшли стрес-тестування
Два найбільші кіпрські банки, Bank of Cyprus і Hellenic Bank, успішно пройшли нещодавнє стрес-тестування Європейського банківського управління (EBA). Тестування, яке
Наступна Julius Baer відмовляється обслуговувати росіян
Ще один європейський банк повідомив про закриття рахунків росіян. Так, громадяни рф, які проживають у рф більше не зможуть відкрити
Компанія в Англії
від 950€
Рахунок у платіжній системі
від 500€
Компанія в ОАЕ
від 4200$
Рахунок у Латвії
від 1000€
Компанія в Канаді
від 1950$
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити