Послуги
UA
ENRU

Суд ЄС закликав країни закрити реєстри бенефіціарів

Розкриття персональних даних власників компаній у відкритих реєстрах бенефіціарів хвилююче для багатьох питання. Нещодавно правомірність функціонування таких публічних реєстрів у ЄС розглянув Європейський суд. За підсумками Суд ухвалив, що повне розкриття особистої інформації власників компаній є неприпустимим і порушує основоположні права людини. Тепер для доступу до персональних даних у реєстрах необхідно підтвердити законний інтерес.

Розглянувши всі деталі функціонування публічних реєстрів бенефіціарних власників у ЄС, суд визнав, що повне розкриття особистих даних порушує право на приватне життя та право на захист персональних даних, що суперечить статтям 7 та 8 Хартії Євросоюзу про основні права. Більше того, Суд зазначив, що таке втручання у приватне життя людини не стосується необхідних заходів боротьби з відмиванням грошей та не відповідає таким цілям.

Нагадаємо, що, починаючи з 2018 року, Європа ввела Директиву, згідно з якою всі країни ЄС мали запровадити відкриті для громадськості реєстри бенефіціарних власників. Багато країн уже запровадили такі реєстри та інформація в них публічно доступна. Спірним стало те, що в реєстрах почали з'являтися, зокрема, й персональні дані власників компанії, такі як адреса, паспортні дані та інше. Це, у свою чергу, сприяє різним шахрайським діям та неправомірному використанню персональних даних. Також збої в системі призводять до того, що конфіденційна інформація потрапляє до публічного доступу. Наприклад, такі випадки вже були в Нідерландах, де через збій усі дані торговельного реєстру стали загальнодоступними.

Влада ЄС, звичайно ж, відстоює право на існування відкритих реєстрів, аргументуючи це можливістю боротися з відмиванням грошей. Але все ж таки, суд визнав таку відкритість – неправомірною.

Після цього рішення країни ЄС почали закривати доступ до інформації про власників компаній у торгових реєстрах. Таких заходів вжили вже Нідерланди та Люксембург, очікується реакція і з боку інших держав.

28.11.22
Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Компанія в Канаді
від 1950$
Рахунок в Австрії
від 1200€
Компанія на Мальті
від 3500€
Рахунок у Швейцарії
від 1000€
Компанія в Естонії
2200€
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити