Послуги
UA
ENRU

Гонконг відмовиться від принципу територіального оподаткування

Уряд Гонконгу розглядає законопроект, яким пропонується скасувати принцип територіального оподаткування та запровадити податок на прибуток із іноземних джерел. Але плануються винятки, які залежатимуть від вимог щодо сабстенсу.

Ця ініціатива створена під впливом Європейського Союзу, який вважає існуючу податкову систему шкідливою та несправедливою. Багатонаціональні компанії можуть використовувати територіальний принцип оподаткування для повного уникнення податків. Щоб не потрапити до чорного списку ЄС, Гонконг зважився на глобальну реформу.

Так, згідно з документом, багатонаціональні компанії сплачуватимуть податок на прибуток, отриманий поза країною. Пасивні доходи (дивіденди, відсотки та роялті) та приріст капіталу, що виникають внаслідок відчуження часток у капіталі, будуть оподатковуватись при отриманні в Гонконзі.

Не застосовуватиметься оподаткування до:         

- дивідендів та доходів від продажу з іноземних джерел, якщо багатонаціональна компанія має мінімальний сабстенс (стосується лише компаній, єдиною діяльністю яких є володіння акціями). Якщо має місце прийняття важливих рішень у компанії під час роботи з активами, будуть вимагатися кваліфіковані співробітники та внутрішні витрати на утримання офісу. Податкові органи країни визначатимуть, чи дотримуються вимоги про економічну присутність і видаватиму відповідний висновок.

- місцевим резидентним компаніям, які не мають представництв в інших країнах.

- банкам, благодійним, некомерційним та пенсійним організаціям, інвестиційним фондам та інвестиційним компаніям у сфері нерухомості, які є материнськими багатонаціональних компаній.

Очікується, що нововведення запрацюють уже в 2023 року. Під новий податок потраплять не лише компанії, а й трастові структури. Якщо траст володіє приватною інвестиційною холдинговою компанією, що веде бізнес у Гонконгу, і траст та інвестиційна холдингова компанія засновані у різних юрисдикціях, така структура розглядатиметься як багатонаціональна корпорація та її дохід, отриманий за межами Гонконгу, підлягатиме оподаткуванню.

04.11.22
Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0/5. Кількість оцінок: 0
Компанія в Англії
від 950€
Компанія в ОАЕ
від 4200$
Компанія в Грузії
6500€
Рахунок у Латвії
від 1000€
Компанія в Гонконзі
від 2500$
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити