Послуги
UA
ENRU

Деофшоризація: що потрібно знати під час роботи з офшорами?

Розуміння офшорів та їхня «реальність»

Бізнес, де б він не знаходився, завжди хоче оптимізувати своє податкове навантаження та покращити умови діяльності, і перше, що спадає на думку в такому разі – робота з офшорними зонами.

Однак, не все так просто у 2023 році, процес деофшоризації вже став настільки глобальним і ретельним, що постає велике питання: «офшор – це вигідно чи ні?». Давайте розбиратися.

У загальному розумінні «офшори являють собою території з особливим податковим режимом, що надають компаніям ряд переваг, включаючи ультранизкі податки на прибуток або взагалі їх відсутність. Ще 5-6 років тому ця схема працювала дуже просто: зареєстрував компанію в безподатковій острівній зоні на нерезидента, ведеш усю активну діяльність за кордоном цієї зони і не сплачуєш місцеві податки. Жодного фінансового звіту, все максимально законно, і навіть більше – конфіденційно. Адже раніше жодний офшор не мав реєстрів бенефіціарних власників, а в реєстрах директорів та акціонерів – фігурували номінальні особи. Це були «золоті часи» для всіх бажаючих вести бізнес «без зайвих питань та податкових турбот».

Але невдовзі міжнародні організації почали відзначати масові злочинні схеми, які проходили через такі офшорні країни, і, як наслідок, податкову несправедливість – повна відсутність податків. І тут уже з'явилося визначення «деофшоризація».

Що означає деофшоризація?

Деофшоризація – це комплекс заходів, спрямованих на зниження чи ліквідацію використання офшорних юрисдикцій з метою податкової оптимізації, ухилення від податків чи забезпечення конфіденційності. Ця стратегія є відповіддю на глобальні ініціативи щодо боротьби з податковими ухиленнями та відмиванням грошей, включаючи запровадження прозорості у сфері фінансових операцій та посилення вимог до компаній, що використовують офшори.

Як наслідок, стандарти деофшоризації включають перегляд структур володіння, зміну стратегій оподаткування і дотримання безподатковими або низькоподатковими країнами нових міжнародних норм.

Саме нові стандарти ведення бізнесу в офшорних зонах – це найважливіше, що потрібно сьогодні знати кожному підприємцю.

Основні стандарти процесу деофшоризації

Деофшоризація досить тривалий процес, який бере свій активний початок з 2015 року. Так, міжнародні регулятори щорічно переглядають свої правила, додають нові вимоги та все більше прагнуть привести весь світовий бізнес до глобальної прозорості.

Однією з ключових ініціатив щодо податкової справедливості є Конвенція MLI. Це багатостороння конвенція, розроблена Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у рамках Плану дій BEPS щодо боротьби з розмиванням податкової бази та виведенням прибутку з-під оподаткування, яку підписали понад 100 країн, у тому числі й Україна. Цей документ охоплює такі важливі аспекти як правила оподаткування постійних представництв, трансфертне ціноутворення, роботу із пов'язаними особами, запобігання зловживанням шляхом застосування положень двосторонніх податкових угод.

План BEPS, у свою чергу, означає "Основи податкової бази та переоцінка прибутку" (Base Erosion and Profit Shifting). Це пов'язана з MLI ініціатива Організації економічного співробітництва та розвитку, спрямована саме на розробку заходів щодо протидії ухилянню від податків та штучному перерозподілу прибутку між юрисдикціями.

Як наслідок, до 2023 року офшорний бізнес вже зіткнувся з певними вимогами в рамках зазначених документів:

1. Введення громадських реєстрів бенефіціарів

Введення публічних реєстрів бенефіціарів є одним із ключових вимог у рамках процесу деофшоризації. Воно спрямоване на підвищення прозорості володіння юридичними особами та запобігання використанню офшорних юрисдикцій з метою відмивання грошей, ухилення від сплати податків та інших протиправних дій.

Публічні реєстри бенефіціарів дозволяють будь-якій зацікавленій особі дізнатися, хто є фактичним власником іноземної компанії, що повністю нівелює таке поняття, як «конфіденційність».

Так, на сьогоднішній день публічні реєстри бенефіціарів запроваджено у більшості країн світу під тиском міжнародних регуляторів. За даними FATF, до жовтня 2023 року публічні реєстри бенефіціарів запроваджено у 153 країнах, включаючи всі країни-члени ОЕСР.

2. Обов'язковість фінансової звітності

Якщо до процесу деофшоризації компанії могли не звітувати по своїм фінансам, то з її настанням навіть класичні офшори, такі як Панама, Сейшели, Беліз, БВО, Каймани, запровадили вимоги зберігання щорічної бухгалтерії та підготовки та подання регагенту мінімального щорічного фінансового звіту. Ці вимоги, цілком імовірно, можуть і посилитися з часом і привести дані юрисдикції до підготовки повноцінної фінзвітності та її подання Регулятору.

Ввівши це правило, світові регулятори подолали поняття «секретності».

3. Введення вимог сабстенсу (Substance)

Сабстенс (або реальна присутність) - це також не мало важливий елемент деофшоризації. Як наслідок, багато країн вимагають, щоб компанії, зареєстровані в їхній юрисдикції, мали реальну економічну діяльність та резиденцію. Це спрямоване на запобігання створенню "паперових" компаній з метою ухилення від податків.

Так, тепер майже всі найпривабливіші раніше юрисдикції вимагають щоб компанія мала фізичний офіс, наймала штатних співробітників і мала місцевий банківський рахунок. Звичайно ж вимоги відрізняються від країни до країни, але загальні положення такі, що, якщо у компанії немає реального перебування в країні реєстрації, вона не може претендувати на жодні податкові пільги. Сьогодні мінімальні вимоги сабстенсу хочуть на документальному рівні прийняти в ЄС, вже підготовлений проект Директиви. Очікується його застосування у 2026 році.

4. Застосування правил КІК

Контроль за іноземними компаніями та їх податками – основний елемент деофшоризації. Багато юрисдикцій запроваджують правила КІК у рамках Плану BEPS, надаючи інструменти для ефективного контролю за фінансовою діяльністю компаній та запобігання ухилянню від податків.

Так, в Україні Закон про КІК почав застосовуватися з 2022 року. Правила КІК зобов'язують фізичних та юридичних осіб резидентів України, які контролюють іноземні компанії, надавати інформацію про свої закордонні активи, щорічні доходи та за умов сплачувати податки з них (18%). Зокрема, контролюючі особи зобов'язані повідомляти ДПС про придбання/відчуження частки в КІК, про заснування/ліквідацію іноземної компанії, подавати щорічний звіт КІК разом з фінансовою звітністю іноземної компанії та податковою декларацією, а також сплачувати податки в Україні з іноземного доходу (якщо не застосовується звільнення від оподаткування). Так, держави не лише контролюють де і в кого якийсь бізнес, а й стягують не сплачені податки із прихованих доходів.

5. Автоматичний обмін фінансовою інформацією CRS

Зі зростанням міжнародного співробітництва в галузі боротьби з податковими ухиленнями багато країн запроваджують автоматичний обмін фінансовою інформацією. Цей механізм надає податковим службам інформацію про фінансові операції та активи громадян у закордонних юрисдикціях та дозволяє здійснювати глобальний контроль за бізнесом.

На сьогоднішній день до Стандарту автоматичного обміну фінансовою інформацією CRS приєдналося понад 110 країн, включаючи Україну. А з 2026 року податкові органи обмінюватимуться не лише інформацією про банківські рахунки, а й матимуть доступи до криптоактивів за кордоном.

І тут коло замкнулося. Деофшоризація набирає все нових форм і стає більш складним і жорстким процесом, що вимагає дотримання високих стандартів прозорості та директивних норм. Компанії, які прагнуть надалі працювати на світових ринках, повинні враховувати всі ці сучасні тенденції та уважно аналізувати можливі наслідки податкових реформ та змін у світовій фінансовій практиці.

Якщо у вас виникають труднощі з адаптацією вашого бізнесу до нових законодавчих вимог країни реєстрації, звертайтеся до наших юристів, і ми допоможемо вам сприятливо адаптуватися до поточних законодавчих правил.

Також варто пам'ятати, що, якщо ви все ж таки виберіть офшор як місце реєстрації офшорної компанії, перед прийняттям такого рішення важливо провести ретельний аналіз, проконсультуватися з юридичними експертами та врахувати всі аспекти, пов'язані із законністю, фінансами та репутацією. Тільки таким чином можна забезпечити стійкість та успішність бізнесу в умовах глобальної деофшоризації.

Якщо у вас залишилися питання щодо деофшоризації, скористайтесь послугами наших юристів з індивідуальної консультації, які зможуть детально перевірити та проаналізувати ваш бізнес на відповідність актуальним вимогам юрисдикції реєстрації.

Світ | 04.12.23
Автор: Campio Group

Поділитися:
Наскільки корисна інформація?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 5/5. Кількість оцінок: 1
Попередня Для чого потрібні номери EIN, ITIN та DUNS в США?
Керування бізнесом в Сполучених Штатах передбачає проходження через різноманітні адміністративні процеси, а отримання відповідних ідентифікаційних номерів є ключовим етапом для
Наступна Що таке ПДВ та його ставки в європейських країнах?
Податок на додану вартість (ПДВ) є одним із ключових податкових інструментів у Європейському союзі та його країнах-членах.
Компанія у Швейцарії
25000 CHF
Рахунок у Грузії
1000$
Компанія в Англії
від 950€
Рахунок в Угорщині
2500€
Компанія в Естонії
2200€
Форма зворотного зв'язку
Залишіть своє питання, ми передзвонимо
Відправити