Услуги
RU
UAEN

Чергове послаблення від НБУ

Національний банк України й надалі продовжує поступово пом’якшувати валютні обмеження, які діють в Україні вже декілька років, та реформувати систему здійснення валютних операцій за кордон на підставі індивідуальних ліцензій.

Протягом першої половини червня було прийнято дві постанови, які внесли зміни до обмежень, встановлених постановою НБУ №410 від 13.12.2016 р. «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (надалі – постанова №410), а також були внесені зміни щодо здійснення валютних операцій на підставі індивідуальних ліцензій НБУ.

Так, 08 червня 2017 року, була прийнята постанова НБУ №51, що внесла зміни до постанови №410, а саме: юридичним особам дозволили здійснювати інвестиції за кордон на підставі індивідуальної ліцензії НБУ за умови, що загальна сума операцій у межах однієї індивідуальної ліцензії протягом одного календарного року не перевищує 2 000 000 доларів США (або еквівалент цієї суми в іншій валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на дату перерахування).

При цьому, також були внесені зміни до постанови НБУ №122 «Про затвердження інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон», а саме: розширено перелік необхідних документів для отримання індивідуальної ліцензії у разі, якщо сума інвестиції перевищує 50 000 доларів США. Таким чином, якщо резиденти України планують здійснити інвестицію за кордон на суму більшу ніж 50 000 доларів США, їм необхідно буде детально довести доцільність і необхідність здійснення інвестиції, надати повний пакет документів щодо сторін валютної операції, а також надати документи щодо свого фінансового стану, наявності коштів на інвестицію та їх походження.

Також внесеними змінами були доповнені підстави для відмови у видачі ліцензії. Наразі, додатково НБУ може відмовити у видачі індивідуальної ліцензії, якщо недостатньо обґрунтовано необхідність інвестиції та/або недостатність фінансових можливостей для інвестування або виявлено, що учасником операції зі здійснення інвестиції є особа з країни, яка «включена до переліку країн (територій), що не виконують чи неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, що здійснюють діяльність у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванням тероризму, та/або щодо якої застосовано міжнародні санкції та/або санкції в порядку, передбаченому Законом України «Про санкції», та/або санкції іноземних держав або міждержавних об'єднань».

Іншим нововведенням червня є постанова НБУ №54 від 15 червня 2017 року. Цією постановою Національний банк України частково знімає заборону на здійснення валютних операцій фізичними особами за кордон на підставі індивідуальних ліцензій, а також створює автоматизовану інформаційну систему «Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій».

Відтепер, фізичні особи-резиденти, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, будуть отримувати індивідуальну ліцензію на здійснення валютної операції за кордон в електронній формі (е-ліцензія), за допомогою автоматизованої інформаційної системи Національного банку України «Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій».  Документи до НБУ на видачу такої ліцензії будуть подаватись обслуговуючим банком фізичної особи. Однак ця норма стосується тільки осіб, які отримують індивідуальну ліцензію НБУ на суму до 50 000 доларів США включно (або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на дату видачі індивідуальної ліцензії).

Це нововведення стосується таких індивідуальних ліцензій як:

-          ліцензія на здійснення інвестиції за кордон (Постанова НБУ №122 «Про затвердження інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон»);

-          ліцензія на розміщення валютних цінностей на рахунках за кордоном (Постанова НБУ №485 «Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України»);

-          ліцензія на валютну операцію з метою виконання зобов’язань перед нерезидентами за договорами страхування життя (Постанова НБУ №266 «Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за межі України для оплати банківських металів та проведення окремих валютних операцій»).

Відповідно до офіційної інформації Національного банку України:

«Щоб отримати е-ліцензію фізична особа має звернутися в будь-який уповноважений банк, в якому вона має відкритий власний рахунок, та подати такі документи (у паперовій або електронній формі):

- заяву до НБУ про видачу е-ліцензії;

- документи, що свідчать про наявність у цієї фізичної особи доходів у сумі, достатній для здійснення переказу коштів на підставі е-ліцензії;

- оригінали або копії документів, що підтверджують мету здійснення переказу з України (крім випадків переказу коштів на власний рахунок).

        В свою чергу уповноважений банк, за умови відповідності поданої заявником інформації, надсилає до Національного банку запит в електронному вигляді засобами АІС для видачі цій особі е-ліцензії. На підставі такого запиту Національний банк в автоматизованому порядку видає фізичній особі е-ліцензію шляхом внесення облікового запису до АІС, про що банк повідомляє клієнта».

Що ж стосується часткового зняття заборони на здійснення валютних операцій фізичними особами за кордон на підставі індивідуальних ліцензій, то постановою НБУ №54 були внесені зміни до постанови №410. Відповідно до цих змін, фізичні особи, що отримали е-ліцензію (на суму до 50 000 доларів США), можуть перераховувати кошти за кордон на підставі індивідуальних ліцензій.

Нововведення відповідно до постанови НБУ №54 набирають сили з 03 липня 2017 року.

Також нагадаємо, що в лютому цього року Національний банк України скасував необхідність отримання індивідуальної ліцензії НБУ для фізичних осіб, що не є суб’єктами підприємницької діяльності у разі, якщо валютні операції (інвестиції за кордон, розміщення коштів на рахунках за кордоном), що раніше потребували ліцензії, здійснюються за межами України, тобто без переказування коштів з території України.

22.06.17
Поделиться:
Насколько полезна информация?
Нажмите на звезду, чтобы оценить!
Средняя оценка 0/5. Количество оценок: 0
Следующая Акция на Ирландские и Канадские партнерства, как альтернативу Шотландии
С 22 июня по 21 июля 2017 года Campio Group предлагает акционные цены на регистрацию новых компаний и покупку готовых
Компания в Гонконге
от 2500$
Компания на Кипре
от 2500€
Компания в Канаде
от 1950$
Счет в Грузии
1000$
Компания на Мальте
от 3500€
Форма обратной связи
Оставьте свой вопрос и мы перезвоним
Отправить