Услуги
RU
UAEN

ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ З НЕРУХОМІСТЮ ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ.

Якщо з податками на доходи більш-менш зрозуміло, то з податками пов’язаними з нерухомістю виникають багато питань. Часто вони виникають із-за того, що є кілька видів податків пов’язаних з нерухомістю. Для того, щоб облегшити розрахунок розміру податків пов’язані з нерухомістю, пропоную умовно поділити їх на такі групи:

  • податок з доходу отриманого від експлуатації нерухомості;
  • податок з доходу від операцій з продажу нерухомості;
  • податок на нерухомість.

А тепер розглянемо кожну групу:

1) Податок з доходу отриманого від експлуатації нерухомості.

Особи, які отримують дохід від надання  майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) повинні сплачувати податок з такого доходу.

Ставка податку для фізичних осіб які не мають статусу підприємця та фізичних осіб  підприємців на загальній системі оподаткування - становить 15 %.

Фізичні особи підприємці, які сплачують єдиний податок - не є платниками податку на доходи фізичних осіб, тобто такі особи сплачують лише єдиний податок.

Окремо хочу звернути увагу на те, що нерухомість, яка належить фізичній особі - нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента, які виконують представницькі функції та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів.

2) Податок з доходу від операцій з продажу нерухомості.

Особи, які продають власну нерухомість повинні сплачувати податок з продажу нерухомості.

Ставка податку від операцій з продажу нерухомості становить 5%.

Але законом передбачені випадки, коли операцій з продажу нерухомості взагалі не оподатковується.  Зокрема, якщо дохід отриманий платником податку від продажу  не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.

3) Податок на нерухомість.

Податковий кодекс встановив новий для наших громадян податок – податок на нерухомість. Платниками податку на нерухомість є власники об'єктів житлової нерухомості.

Нагадаю, що норма про сплату податку на нерухомість набирає чинності з 1 січня 2012 року.

Базою оподаткування (величина на яку нараховується податок) є житлова площа об'єкта житлової нерухомості. База оподаткування об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється органом державної податкової служби на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Звернуть увагу на те, що база оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири - на 120 кв. метрів;

б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.

Наприклад, якщо у фізичної особи у власності є квартира розміром 200 кв. метрів, то податок на нерухомість він буде сплачувати лише за 80 кв. метрів, а якщо квартира менша за 120 кв. метрів – то така особа взагалі буде звільнена від сплати цього податку.

Ставки податку на нерухомість встановлюються органами місцевого самоврядування за 1 кв. метр нерухомості у таких розмірах:

Розмір житлової площі нерухомості

Ставка податку

для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів;

та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів.

не може перевищувати 1 % розміру мінімальної заробітної плати

для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів;

житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів.

2,7 % від розміру мінімальної заробітної плати

Сподіваюсь, що ця стаття допоможе вам розібратись в податках на нерухомість і у вас більше не будуть виникати труднощі з його обрахуванням.

Автор: Юрист міжнародної юридичної компанії CAMPIO GROUP

Агакарян Наіра.

Джерело: Юридична Газета.

 

09.03.11
Поделиться:
Насколько полезна информация?
Нажмите на звезду, чтобы оценить!
Средняя оценка 0/5. Количество оценок: 0
Предыдущая Стрела одна, а цели две.
Вроде бы все предельно ясно, но изюминка заключается в том, что Кипр является именно низконалоговой юрисдикцией, а не оффшорной зоной. Почему же
Компания в Эстонии
2200€
Компания в Канаде
от 1950$
Компания на Кипре
от 2500€
Компания в ОАЭ
от 4200$
Компания на Мальте
от 3500€
Форма обратной связи
Оставьте свой вопрос и мы перезвоним
Отправить